Home » DENEMARKEN NAJAAR 2011

DENEMARKEN NAJAAR 2011

Vrijdag 30 september 2011.

Vanmorgen om een uur of 10 afscheid genomen van m'n Dushi, voelt een beetje raar om alleen echt weg te gaan voor een paar weken, we zullen zien.

Eerst naar Groningen, verder naar Emden, daar de Eems overgestoken richting Norddeich aan de waddenkust en verder tot Carolinensiel waar een grote CP is direct aan zee, hartstikke vol door het mooie weer en weekend. Gelukkig mocht ik bij de ingang blijven staan omdat het voor 1 nacht was, daar stond ik bijna het beste.

Volgende ochtend door naar Wilhelmshaven en verder door de tunnel van de Weser naar Cuxhaven, maar daar gaan geen ferry's voor auto's meer, verder naar Wischaven waar ik een uur in de rij moest wachten om voor 18 euro de Elbe over te steken.

Dan kom je aan in Gluckstad en verder naar Brunsbuttel en daar naar boven zo Denemarken in. Ietsje door gereden tot vlak boven Hoyer en daar zag ik een bordje strand met een heel mooi plekje aan zee, daar ben ik blijven staan, s'avonds helemaal alleen, super. Dat was dus zaterdagavond.

Het is hier al heel weids, grote vergezichten over land en zee.

Zondag op het eiland Romo, je weet niet wat je ziet, de landkant een en al duinen en aan de zeekant een werkelijk enorm strand waar honderden campers en nog veel meer auto'skris kras door elkaar staan, 90% Duitsers, het is ook niet ver boven de grens en waarschijnlijk het laatste mooie weekend. Heb er een paar uur in de zon gelegen maar toch verder gereden, iets teveel van het goede en je mag er absoluut niet overnachten.

In het seizoen moet je overal op campings staan, daar zijn er veel van, maar nu kan je op niet te toeristische plekken gewoon staan.

Volgende dag naar Ribe gereden, dat is de oudste stand van DK, er was een soort van kunstnijverheidsmarkt ln de smalle straatjes waar veel kinderhoofdjes lagen en vakwerkhuizen staan, was allemaal wel grappig.

Ben blijven staan op een terrein met nog +- 10 andere campers. S'morgens de tanks legen en vullen en dan verder naar Legoland. Dat was wel aardig voor volwassenen maar duidelijk bedoeld voor kinderen met dat leuke pretpark erbij, die waren er erg veel en hadden de grootste lol.

Tijdens de rit terug naar de kust begon de natuur al mooier te worden en bij de zee begon een weg tussen de zee/duinen en een binnenmeer in, heel lang en heel mooi. Gestopt in Borkhavn,daar de grote vissershaven bekeken en wat boodschappen gedaan. Bij de toeristische winkels heel veel heel dure kleding te koop, een leuke trui kwam op 140 euri, mooi laten liggen dus.

Gister dinsdag, een prachtige rit gehad langs de kust en tussen heel veel duin.

Af en toe een andere auto, dus zeer rustig, je ziet ook helemaal geen politie en er zijn veel parkeerplekken vanwaar je zo door duinen naar de zee loopt.

Gestopt bij een zandkunstproject, was heel mooi, hieronder één van de objecten.

Daarna in Hvide sande wat rondgelopen in een interessante vissershaven. Wel veel toeristische kledingwinkels met weer heel veel heel dure kleding.

De zee ruikt wel heel erg naar zoals zee hoort te ruiken, heerlijk.

Daarna verder, weer tussen de zee en een binnenmeer in, daar vond ik een vrije plek,maar na een half uurtje staan vond ik de wind toch te veel, de camper stond gewoon te schudden, dus toch maar doorgereden, wel jammer want het was een bijzonder mooie plek direct aan zee.

Een andere plek zoeken viel niet mee, er was nergens telefoonverbinding, uiteindelijk weer bijeen kerk/dorpshuis gestaan, niet slecht, maar met weing uitzicht en gelukkig uit de storm.

Er zijn veel wolken en ook zon er tussendoor en maar een paar druppeltjes regen.

Vandaag iets minder zon maar nog geen regen en een redelijke reistemperatuur, de kachel is nog niet aan geweest.

Gelukkig deed vanmorgen de telefoon het weer, Lean belde en de dag was weer goed.

Gister bij Thyboren met de ferry overgestoken voor 119 kronen . Ben nu door een groot duingebied aan het rijden onder en oost-waards van Hanstholm, werkelijk heel bijzonder en weer zie er geen kip.

Ga na de koffie door naar Hirtshals een plek zoeken om morgen naar het grootste zeeaqarium te gaan van Europa, om 13 uur is het voedertijd.

Weer een heel mooie rit om naar Hirtshals te gaan en heb een tijdje aan de zee gestaan bij de vuurtoren en daar luidsprekers weggehaald omdat die misschien het kompas storen, morgen opnieuw proberen te decompenseren, hoop dat het nu wel gaat lukken.

Vroeg in de avond naar een mooie P. aan zee bij de haven gereden, sta hier meer beschut voor de nog steeds stevige wind, het heeft vannacht flink geregend maar de lucht is nu goed opgeklaard en droog.

Ga straks het aquarium opzoeken en zie dan verder.

Er waren 2 buren, een Noor en een Fransman, heb ze niet gesproken door het slechte weer en nu zijn ze al weer weg.

Dat aquarium was erg interessant er werd veel uitleg gegeven en zeehonden gevoerd, weet nu veel over de Noordzeevissen enzo.

Na weer een prachtige rit in Grenen aangekomen, het meest Noordelijke puntje van DK, daar nog een paar km naar boven gelopen en daar zag je de grote golven van de Noordzee en het Kattegat tegen elkaar komen, wat een watergeweld.

Voor de nacht doorgereden naar Skagen aan de enorme haven waar ik naast een zeeschip in de luwte ben gaan staan van de wind ivm de schotel. Na "Overspel" gekeken te hebben naar de jachthaven gereden en daar prima gestaan, wel veel regen en een krachtje 8 of 9 wind, stond dus af en toe te schudden.

Vanmorgen lekker het lijf verzorgt in de camper met warm water, haar gewassen ging ook goed, stukje gewandeld en naar Albaek gereden, hier weer wat vers gekocht en sta nu aan het haventje koffie te drinken en dit verslagje bij te houden.

Het is hier echt een gezellig haventje, ben hier blijven lunchen en heb een ruim uur in de zon in de duinen uit de wind zitten lezen in de reader, heerlijk. Daarna via Frederikshavn naar Seaby gereden. Heel veel huisjes in de duinen gezien, op een leuke manier, km achter elkaar. Saeby is een leuk klein stadje waar ik even heb rondgewandeld en aan de haven water heb getankt. Sta nu er vlak voorbij op een plek aan zee waar ik maar blijf staan. Ga lekker een salade eten en TV kijken. Morgenochtend kan ik hier wel de wc en vuilwatertank legen, een gat graven in de zandgrond en klaar. Vandaag heeft Lean even gebeld, het gaat met haar gelukkig ook goed.

Prima geslapen, vannacht doodstil.

Heb hier een flink stuk langs de zee gewandeld en warempel een paar schelpen geraapt, er lagen veel oude dus ik heb er maar een paar.

Het is de hele dag mooi zonnig geweest en de wind is bijna weg.

Zit nu voor het open raampje te tikken en hoor de zee. Vandaag de pont over de Langerak genomen voor 65 kr. En later nog een voor 80kr. ze worden steeds duurder maar dit was een heel mooie.

Hele einden vlak langs de zee gereden en ontzettend veel vrijetijdshuisjes gezien, soms alleen maar de meeste in enorme open parken, ze staan allemaal flink uit elkaar en zien er heel mooi uit.

Vaak zijn ze van hout en donker gebeitst. De gewone huizen zijn vaak geschilderd over de stenen en soms gestukadoord. De gewone huizen zijn hier wel duur heb ik gezien bij de makelaars, ze kosten meer dan in NL, maar staan vaak op grote kavels en zien er heel goed uit.

Langs de oostkust zijn redelijk veel plekken om mooi te staan, als je de borden strand volgt vindt je meestal wel wat.

Het was vandaag weer mooi weer maar wel een frisse wind en vanaf een uur of 3 af en toe een bui, het lijkt mooier dan in NL als ik de tv moet geloven.

DK is geen uitdagend land maar op zijn eigen rustige en verzorgende manier heeft het toch veel prachtige verrassingen. Ga lekker een pastaatje maken, tot morgen.

Waar gisteravond de wind en de golven tegen de kust beukten zijn ze vanmorgen beide liefelijk en ruisen ze mooi als een liefdeslied. Wat!!!!! ik niet poetisch ?.

Daarom maar een flinke strandwandeling gemaakt, begeleid door een omfloerst zonnetje, nu met eb bleek er een mooi strand te zijn, vol met zeegras, mosselschelpen ed veel krabbetjes en kleine bruine kwallen. Er stond verderop een huis aan de zee helemaal alleen. Heerlijk geslenterd en een paar schelpen geraapt voor Dushi, ze had er déze ochtend wel bij willen zijn denk ik. Ga zo na de koffie maar eens verder.

Rustig aan naar het plaatsje Ebeltoft gereden waar een oud schip lag, een plaats zoals zo velen hier, zeer modern, beetje kaal en kil, er zit geen warmte, geen ziel in lijkt wel.

Denemarken is een KEURIG land met vermoedelijk volgzame mensen die geen problemen willen, je ziet het in het verkeer, hoe hun huizen eruit zien, hoe het hele land eruit ziet, alles zo verzorgt, verrassingen moet je zoeken. Zelfs geen lawaaibrommers of grafitti zie je, ook geen hangjongeren, wel ouderen trouwens.

Toch heb ik het prima naar m'n zin en begin al een soort van ritme te ontwikkelen, soms in de avond en of morgen de kachel even aan, even lezen tot de luikjes dichtvallen of smorgens tot het warm is, daarna wassen, afwassen, vloer dweilen en verslagje bijhouden en om een uurtje of 10 rijden.

Gister onder Arthus door een mooi oud bos gereden, was heel groot en niet druk en aan het uiteinde eindelijk een oud en rommelig stuk land met boerderijen en erven vol rommel, ik waande me even in La Douce France en voelde me gelijk thuis. Alles lag hier echter wel gelijk aan zee met heel mooie doorzichten.

Daarna richting Ry gereden en na wat rondrijden geen plek aan het water gevonden maar wel in een bos.Vermoed dat er veel gewandeld wordt hier, je ziet allerlei route bordjes ed.

Er stonden een paar auto's die snel weggingen want het begon te regenen, sta hier prima op verharde wegen toch midden in een mooi bos. Misschien ga ik zo nog wandelen, het regent nu weer een beetje.Daarna rijd ik door naar Funen, volgens de reisgids een eiland met een bijzonder mooie natuur. Je ziet het morgen.

Dat was gisterochtend even een hoog/laag wandeling zeg door dat bos/duingebied het is enorm groot en er zijn ook veel binnenmeren, zie de kaart. Ik transpireerde flink van dat klimmen. Dus het eerste uur rijden naar Funen was heel mooi, het regende wel een beetje, in tegenstelling tot nu, de zon schijnt heerlijk. Ben over de oude brug gereden en kwam gelijk in een aardig plaatsje waar ik even wat gewandeld heb en boodschappen gedaan, en een Wini de Poe beer voor Nije gekocht.

Stond om 16 uur al bij een mooie waterkant vlak voorbij Middelfart. Prima gestaan, lekker rustig gewandeld en avondje gehad.Ben inmiddels klaar voor vertrek, alleen nog koffie.

Gister even naar de mail gekeken, gelukkig niets bijzonders

Nu woensdagochtend en het is weer een schitterende zon, gister ook al, wel met af en toe een heel donkere lucht met regen maar gelijk daana weer zon. Gisteravond ging het ook tekeer. Sta bij een jachthaven in Kerteminde aan de oostkust van het eiland, lekker rustig met een mooi uitzicht. Gister een prachtige rit gehad hier op Funen, om onder zo'n stralend zonnetje te rijden door een heel mooi glooiend landschap met af en toe een vriendelijk dorpje en steeds mooie huizen en boerderijen, vele zijn met vakwerk en steeds rechts was er de zee met talloze ingangen er naar toe.Het was een echt genoegen moet ik zeggen. Ook op de aanhangende eilandjes geweest via bruggen meteen mooi vergezicht over het water.

Verschillende kastelen, nou ja, gezien en een tabaksmuseum, deed me denken aan Le Riols met die droogschuur, walnoten geraapt en heeeeeeel veel fazanten gezien.Wat een rust en ruimte hier toch om je heen, in de reisgids staat niet hoeveel mensen er in DK wonen maar het zijn er vast veel minder dan in NL terwijl het land dacht ik iets groter is.Het is nu al twee nachten volle maan, mooi gezicht dat licht buiten s'nachtss

Nu ben ik weer in Duitsland in de stad Schleswig, dat van DK af richting Kiel, atlas blz 52.

Heerlijke plek aan het water en in de zon, net als de hele dag . Het was weer heerlijk rijden, maar ik heb het nu wel gehad, heb wel zin om rustig aan naar Lean te gaan. Zit nu lekker in de camper in de zon aan een borreltje, straks en bakje sla met een mootje ger. zalm en een glaasje wit en wie doet je wat. Misschien is er wel een detective op de tv, als ik niet in slaap val zou dat leuk zijn. Heb morgen met Willem en Henk afgesproken om 18uur, heb 2 flesjes wit en een pakje gerookte rode forel mee, leuk om even bij te kletsen. Dus morgen met een gangetje van 80 over de snelweg en ik ben zo in Groningen.

Nou, dat is wel even anders gegaan mag ik wel zeggen. Werd in een stralend zonnetje wakker, de verwarming aangezet en nog heerlijk even liggen lezen in de zon. Tijdens het wassen later zag ik ineens dat er een plas water op de vloer lag, dus ik schrok me rot. Eerst de boel maar op dweilen en toen gekeken waar het zou kunnen lekken, nou daar kom je dus niet achter zonder de boel uit elkaar te halen.

Net terwijl ik de afspraak met Henk en Willem gemaakt had. Uiteindelijk besloten om wat sneller naar NL te rijden en langs de dealer in Assen te gaan, om 15 uur was ik er maar die bleek verhuist te zijn naar Coevorden, toen besloten om naar W & H te rijden en daar zelf maar te beginnen. Kortom, de garagewand geprobeerd eruit te halen, m'n bed open gemaakt en nog kon ik er niet bij maar hoorde toen wel waar het ongeveer moest zitten, het zat dus onder de vl oer van het kastje tussen de bedden. Als de kraan open zette spoot er een straaltje uit. Een zwak plekje in de koudwaterleiding, ongelofelijk en net op zo'n plek . Inmiddels was W thuisgekomen en zijn we even naar en dhz zaak gereden en daarna was het snel gemaakt. Besloot omdat het al 6 uur was om morgen de boel maar weer in elkaar te zetten want dat is nog een hele klus, de verwarming aangezet om de zaak wat sneller te laten drogen.

Een gezellige avond gehad, H kwam wat later door zijn werk. Vanmorgen gelijk de kachel weer aangezet op een mooi plekje hier aan het Paterswoldemeer. Nog even afwassen en dan naar Lean, heb ik ook wel weer zin in, en de camper klaar voor de stalling maken.

Het was ook in m’n eentje een heel leuke reis, ga ik vaker doen zo’n snippertripje.

Zaterdag 15 october 2011.